26
maj
2023
Lund
Grand Hotel
Bantorget 1
Lund, 22229
Sweden

Professor Dick Harrison talar om 'Fienden - Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag'. 
Ingen av Sveriges grannar har gett oss lika många anledningar till misstänksamhet och rädsla som Ryssland. Ryssarna har kommit att framstå som de hävdvunna farliga främlingarna, och det av goda skäl: stora nordiska kriget och skärgårdshärjningarna kring 1720, erövringen av Finland 1808-1809, tsarernas och Stalins skrämmande tyranni, finska vinterkriget, kärnvapenhotet, Putins invasion av Ukraina - och så vidare. Ryssland är Fienden. Men så har det inte alltid varit. På vikingatiden stod våra länder varandra mycket nära, med släktband mellan kungahusen och många gemensamma projekt av både militär och merkantil art. Ibland, som på 1600-talet, var det Sverige och inte Ryssland som var den aggressiva parten. Historien har aldrig varit förutsägbar.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett hundratal böcker, både fack- och skönlitteratur. "Stora döden" fick Augustpriset år 2000. Dick Harrison har blivit känd för en större publik genom framträdanden i radio och TV, allt från Vetenskapsradion till På Spåret. Han är regelbundet verksam som krönikör i Svenska Dagbladet och som artikelskribent i Populär Historia.
 

OBS! Anmälan och betalning till mötet skall ske senast kvällen före kl 23.59. Gästande rotarianer kan också betala lunch på plats före mötet (utan förhandsanmälan). Anmälan göres via appen WEIQ. Det finns en liten instruktion om hur appen användes härSe även menyn under Medlemssidor/FAQ-Vanliga frågor/Hur anmäler jag mig till och betalar lunch vid klubbmöten