07
maj
2021
Lund
22229
Sweden

Diadem och identitet - dolda budskap i kungafamlijens kamédiadem

Vår medlem Kristina af Klinteberg, fil.mag. och kulturvetare, har skrivit en internationellt uppmärksammad bok om den kulturskatt som prytt och pryder frisyren på såväl kvinnor som män genom tiderna och som visar på makt och inflytande, mer eller mindre diskret. (Smycken som huvudsak, 2018).
Under 2020 gjorde hon en studie kring det pärl- och kamédiadem som ägs av H M Konungen idag och som vi senast såg på kronprinsessan Victoria när hon gifte sig.
Smycket var en gåva från Napoleon till hustrun Josephine strax före deras skilsmässa. Kaméerna som har antika motiv har visat sig vara feltolkade i vår samtid. Kristina har omidentifierat ett par figurer och i och med det kunnat avslöja den allegori som finns inskriven i diademet också.
Föredraget kommer även att hållas på Association of Dress Historians internationella konferens i vår. Men till sin egen Rotaryklubb lovar hon nu att ha smygpremiär. Det blir många vackra bilder i dagens föredrag!

Läs mer om boken här: https://www.adlibris.com/se/bok/smycken-som-huvudsak-en-kulturhistorisk-och-praktisk-guide-kring-diadem-9789187151132

Förlagets information om författaren här: www.informationsforlagsgruppen.se/kulturhistoriska/layout/list.php?p=13&gp=64&level=1&id=64

Mötet är endast på Zoom.

Gäster är varm välkomna att maila klubben för inloggnigsuppgifter, klubbens medlemmar hittar inloggningsuppgifter på hemsidan.