Nr 26 13/3  2020    Bosjökloster: en resa genom nio sekler

En liten skara medlemmar och en gäst vågade sig till Grand för detta sista möte innan vi stängde ner för Corona-viruset.
Vi fick en intressant berättelse om Bosjöklosters historia och dess nuvarande verksamhet.  Tyvärr missade många detta spännande föredrag om Bosjöklosters föränderliga värld, men ur det föds tankar om ett studiebesök där nästa temin.

Tack Julia!

Dagens dikt var passande nog “Ringsjövår” av Wilhelm Ekelöfs

Nr 25  6/3  2020  Egoföredrag och presentation av en av förra årets Fredrik Belfragestipendiater

En av våra nyare medlemmar berättade om sitt  liv och sitt yrkesliv fram till nu.
Förra året hade vi äran att få dela ut flera stipendier för Fredrik Belfrage stiftelsen och vi bad då stipendiaterna att komma tillbaks till oss och berätta om sina upplevelser.
Stipendiet var denna gång  för att gå en kurs i fredsavtal i Colombia

Tack Göran och Elin

Nr 24  28/2  2020   Är vuxna dåliga på att lära sig språk?

En myt som kullkastats av modern forskning, Vi fick veta att forskningen visar att vuxna kan lära sig  förstå språk men kanske har svårare att tala det.  Ett lärorikt och underhållande föredrag om hur olika språk kan påverkavarandra i lärandet.
Tack Marianne Gullberg !

Dagens dikt var "Språken" av Esaias Tegnér

Nr 23 21/2  2020    Riksdagen en värld i förändring

Riksdagsledamoten Mats Persson gav oss insikter om vår svenska Riksdag i förändring.
Tack Mats!
Dagens dikt var " Medborgarsång” och ”Åkallan och löften” av Verner von Heidenstams .

Nr 22 14/2  2020   50 år efter månlandningen

Viktor Edpalm , klubbens egen rymdingenjör
Frågan; "Varför har inget hänt sedan månlandningen?” besvarades med många bevis på att det faktiskt hänt väldigt mycket inom rymdforskningen sedan 1969 när Apollo 11 nådde sitt mål. Framför allt har vi vunnit väldigt mycket mer kunskap om såväl månen som andra himlakroppar, i både vårt eget och andra solsystem. Vi fick lära oss om förutsättningar för liv i rymden och om solstormar och lite funderingar kring framtiden för människan i rymden.
Tack Viktor!

Dagens dikt var strofer ur ”Monolog i månsken” av Nils Ferlin